Topplista nyttigaste grönsakerna

Nu kan du se vilka grönsaker du bör äta extra mycket av!

Livsmedelsverket har valt ut våra populäraste grönsaker under 2013 och analyserat dess näringsinnehåll. Analysen visar att gröna blad, som spenat, mangold och nässlor, är nyttigast.

Gröna bladgrönsaker och kålväxter är särskilt rika på vitamin K, C och folat jämfört med de andra grönsakerna och rotfrukterna. Högst halter av analyserade antioxidanter hade morot, tomat och bladgrönsaker.

En portion (50 gram) av färsk spenat, till exempel babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K och upp till 50 procent av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6.

Analysen tittade också på olika tillagningsmetoder. Exempelvis kokt broccoli hade 20–35 procent mindre natrium, kalium och vitamin C jämfört med en färsk variant. Tillagning av broccoli i mikrovågsugn gav inga sådana förluster.

I analysen ingår både svenska och importerade grönsaker och rotfrukter.

 

Här är dom nyttigaste grönsakerna:

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor

2. Gröna bönor/haricot vert

3. Broccoli

4. Gröna ärter och sockerärter

5. Avokado

6. Vita bönor

7. Purjolök

8. Blomkål

9. Linser

10. Kikärter

 

Källa: Livsmedelsverket

PS. Undvik att ge gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, till barn under ett år.